Syrop z kwiatów Mniszka lekarskiego

350 do 400 kwiatostanów Mniszka lekarskiego dokładnie myjemy i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Następnie zagotowujemy i dodajemy jedną cytrynę pokrojoną w plasterki i dalej gotujemy pod przykryciem 15 minut. Zostawiamy do następnego dnia. Przecedzamy płyn przez stylonowe sito i do otrzymanego soku dodajemy 1 kg cukru najlepiej brązowego i gotujemy na małym ogniu od 45 minut do 2 godzin, odparowując. Otrzyma się ok. pół litra płynu o konsystencji miodu. Gorący sok przelewamy do gorących słoiczków lub butelek i na 20 minut przykrywamy kocem (tzw. sucha pasteryzacja).

Konsystencja naszego wywaru ma być w postaci gęstego syropu. Dodajemy go do herbaty lub pijemy samodzielnie. Zalecane na grypę, bóle gardła i uporczywy kaszel. Działa szybko i skutecznie.

Kwiaty mają wiele zalet: przede wszystkim uodparniają organizm dzięki działaniu substancji w nich zawartych. Pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Jest to świetne lekarstwo na nerki, na schorzenia wątroby, na żołądek i problemy trawienne oraz ogólne oczyszczenie organizmu. Pomaga także w leczeniu trądziku i poprawie stanu skóry.

Kwiatki mniszka należy zbierać poza miastem w miejscu oddalonym od dróg, najlepiej na łąkach wiejskich. 400 sztuk brzmi zniechęcająco, jednak zbieranie takiej ilości kwiatków trwa ok.15-20 minut! Pamietajmy by nie ugniatać kwiatków w reklamówce:)

Reklamy

Autor

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s