Kawa dla zdrowia

Prawdopodobnie nazwa „kawa” pochodzi od nazwy miejsca pochodzenia, czyli etiopskiej prowincji Kaffa. Do Europy kawa dotarła dopiero w XVIIw. w czasie inwazji tureckiej. Do Polski trafiła wraz z powrotem spod Wiednia króla Jana III Sobieskiego.

Kawa to przede wszystkim wyjątkowy napój, który zyskał popularność na całym świecie i doczekał się wielu metod serwowania. Wyniki najnowszych badań naukowych potwierdzają liczne, zdrowotne właściwości składników kawy.

Medycyna chińska zalicza kawę do produktów gorących – yang i polecała ją jako panaceum na poprawę pracy jelit, lek działający moczopędnie, wzmagający koncentrację i stymulujący ducha. Zgodnie z zasadami chińskiej diety wg Pięciu przemian właściwości lecznicze kawy zwielokrotnia dodanie do niej przypraw wg właściwej kolejności.

Współczesne badania naukowe potwierdzają, że spożywanie kawy odgrywa ważną rolę w profilaktyce. Jak czytamy w American Journal of Epidemiology naukowcy ze Szkoły Zdrowia Publicznego Johnsa Hopkinsa z Baltimore obserwowali nawyki ponad 12 tys. dorosłych w średnim wieku i odkryli, że u tych, którzy piją systematycznie kawę, znacznie maleje ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, czyli tą, na którą cierpi 90% diabetyków. U ich rówieśników, którzy rzadko spożywali kawę zachorowania były zdecydowanie częstsze. Potwierdzają to także badania lekarzy z Uniwersytetu Harvard w USA. Grupę 42 tysięcy mężczyzn i 84 tysięcy kobiet obserwowano przez 18 lat. Okazało się, iż u mężczyzn, którzy średnio spożywali systematycznie kawę ryzyko wystąpienia cukrzycy było odpowiednio niższe aż o blisko dziesięć, trzydzieści i pięćdziesiąt procent! U kobiet obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy średnio o trzydzieści procent. Pewne składniki kawy, takie jak magnez czy kwas chlorogenowy, poprawiają zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. Niektóre badania sugerują również, że kawa kofeinowa wywołuje długotrwały szczyt metaboliczny, co dawałoby omawiany efekt.

Kawa wg Pięciu przemian

Na wrzącą wodę (ok. 300 ml) wsypujemy dwie czubate łyżki świeżo zmielonej kawy. Dodajemy miód. Następnie dodajemy kolejno szczyptę cynamonu, szczyptę mielonego imbiru, dwa goździki, kilka kropli soku cytryny i odrobinkę soli. Gotujemy 3 minuty i cedzimy przez drobne siteczko.

Kawa imbirowa

Do filiżanki wsypujemy łyżeczkę świeżo zmielonej kawy, dodajemy szczyptę cynamonu i szczyptę imbiru. Całość zalewamy wrzątkiem, dosładzamy do smaku i pijemy na zdrowie. Pozostałe po napoju fusy mieszamy z niewielką ilością oleju winogronowego i stosujemy jako peeling, który przy okazji rozgrzeje i poprawi krążenie w miejscach, które chcemy wymodelować.

Lewatywy z kawy

O lewatywie z kawy opisywałam już 14.12.2010r. „Oczyszczanie organizmu-jelito grube”, przypomnę tylko że w organizmie człowieka jest średnio ponad 10kg tłuszczu budującego błony komórkowe. Jest to olbrzymia przestrzeń w której mogą się rozpuszczać toksyny rozpuszczalne w tłuszczach a nierozpuszczalne w wodzie. Organizm ma bardzo ograniczone możliwości usuwania tych toksyn z błon komórkowych. Ich okres półtrwania wynosi nawet 3-4 lata. Jedyną drogą ich usuwania jest przetransportowanie do wątroby i wydalenie z żółcią. w procesie tworzenia żółci powstaje najpierw żółć rozcieńczona, która transportowana jest do pęcherzyka żółciowego. Tam jest ona zagęszczana. W procesie tym znaczna część toksyn ulega wchłonięciu z powrotem do krążenia. Pobudzenie wydalania niezagęszczonej żółci jest więc czynnikiem zwiększającym usuwania toksyn. 

Tak więc lewatywy z kawy to najsilniejsza metoda wspomagająca usuwanie toksyn z orgnizmu. Pod wpływem kofeiny zawartej w kawie następuje otwarcie przewodów żółciowych i zwiększony wypływ żółci do jelita bez jej zagęszczania (czyli wchłaniania toksyn z powrotem do krwi).

przepis:

Dajemy trzy czubate łyżki stołowe mielonej kawy na 1 litr wody.

Kawa musi być dobrej jakości, zmielona, kofeinowa.

Gotujemy przez trzy minuty.

Zmiejszamy ogień i zaparzamy nie dopuszczając do wrzenia przez 10 do 20 minut.

Schładzamy do temperatury ciała i odcedzamy.

Pacjenta układamy na boku z podkurczonymi nogami.

Podajemy aplikatorem do lewatyw 0,5 litra (lub więcej jak się uda).

Staramy się utrzymać do 30 minut (ale jak się nie uda to chociaż 5 min.)

Na koniec coś miłego dla kobiet-  Peeling kawowy

Działanie:

– wygładzenie skóry,
– stymulacja krążenia krwi,
– poprawa kolorytu skóry,
– wspomaganie działania antycellulitowego,
– odżywienie i natłuszczenie skóry.

Skład:

  1. 4 łyżki zmielonej kawy
  2. 1 łyżka miodu
  3. oliwa z oliwek
  4. cynamon plus imbir
  5. żel do kąpieli

Sposób przygotowania peelingu kawowego:

Zalewamy kawę wrzątkiem, odlewamy nadmiar wody, dodajemy pozostałe składniki. Masujemy ciało – pozostawiamy na kilka minut. Spłukujemy obficie ciepłą wodą. Polecam. 

Reklamy

Autor

Jedna uwaga do wpisu “Kawa dla zdrowia”

  1. Ja zawsze podchodziłam do kawy właśnie jako do rośliny leczniczej, a nie używki. Bardzo ciekawa notka, pozdrawiam serdecznie:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s