oczyszczanie organizmu – wątroba

OCZYSZCZANIE WĄTROBY

Niektóre zewnętrzne objawy zanieczyszczonej wątroby:
1. Pojawienie się na ciele piegów, znamion brązowych i brodawek.
2. Brązowe plamy przy korzeniach włosów.
3. Zimna i wilgotna skóra ciała i rąk.
4. Zabarwiony na żółto spód języka.
5. Brak możliwości zrobienia prawą nogą kroku takiej samej długości jak lewą.
Przyczyny nieprawidłowej pracy wątroby;
– nadmierne spożywanie posiłków i płynów,
– nadmierne spożywanie cukru, produktów cukrowych, owoców i alkoholu,
– nadmierne spożywanie tłuszczów, oleju roślinnego oraz tłustego mięsa,
– nadmierne spożywanie posiłków gotowanych i rafinowanych,
– nadmierne spożywanie chleba (świeżego) i wyrobów mącznych,
– przyzwyczajenie do spożywania posiłków przed snem lub w nocy.

Profilaktyka
1. Zmniejszyć ilość spożywanych posiłków.
2. Nie jeść śniadania.
3. Spożywać więcej gotowanych warzyw (30-40%) od ogólnej ilości posiłków na dobę.
3. Zimą należy jeść więcej kiszonej kapusty.
5. Jeść więcej twarogu, zsiadłego mleka, kefiru.
6. Spożywać wszystko świeżo przygotowane (nie jeść posiłków podgrzewanych lub z poprzedniego dnia).
7. Pić i starać się przygotowywać posiłki na topionej wodzie.

Co wzmacnia wątrobę

  • Oczyszczanie i wzmacnianie krwi. Gruntowną kurację oczyszczającą (np. sokami warzywnymi) najlepiej przeprowadzić wiosną. Na co dzień można stosować zioła, np. ostropest plamisty. Krew wzmacniają gotowane buraki (lub sok ze świeżych) i szpinak (ale nie mrożony).
  • Dieta bogata w suszone owoce, np. daktyle. Alkohol zastąp piwem z pszenicy albo bardzo gorzkim zwykłym (w niewielkiej ilości). Ogranicz produkty surowe i kwaśne (zwłaszcza cytrusy).
  • Patrzenie na wszystko, co zielone. Bardzo dobrą terapią jest ogrodnictwo i długie spacery wśród zieleni. Możesz pomalować na zielono ścianę w pokoju, ale dobierz odcień, który Ci odpowiada, bo przy gorącej wątrobie niektóre zielenie mogą drażnić.

Co osłabia wątrobę

  • „Gorące” emocje i alkohol! A zapite emocje to istny zamach na ten organ. Równie szkodliwe jest tłumienie złości.
  • Antybiotyki, hormony, sterydy. Jeśli stale przyjmujesz któreś z nich, należy regularnie odtruwać wątrobę!

Miękkie oczyszczanie wątroby sokami warzywnymi

Pierwszy zestaw;
Marchew 300g,ogórek świeży 90g, burak 90g.

Drugi zestaw;
Marchew 270g, seler 130g, pietruszka 60g.

Pić rano na czczo. Stosować najlepiej latem i jesienią.

Oczyszczanie igliwiem

Wziąć 5 stołowych łyżek igliwia sosny lub świerku, drobno posiekać, zaparzyć wrzątkiem 0,5 litra i gotować 10 minut na małym ogniu. Przecedzić i wlać do termosu. . Pić w ciągu dnia małymi łykami o dowolnej porze. Wywar należy robić codziennie świeży. W trakcie tej kuracji mocz będzie mętny i zabarwiony na różne kolory. Kiedy mocz wróci do normalnego zabarwienia (kolor jasnego piwa), kuracja powinna być zakończona. Kurację należy stosować w lutym, marcu i kwietniu.

Instrukcja pełnego oczyszczenia wątroby

Skuteczność oczyszczenia wątroby zależy od całkowitego zastosowania się do przepisu i przeprowadzenia wszystkich etapów.
Etap pierwszy. Wcześniejsze przygotowanie- ,,złagodzenie” organizmu. Jest to niezbędne do tego, by rozluźnić, nagrzać i nawilżyć organizm.
,,Złagodzenie” organizmu można osiągnąć korzystając z sauny lub biorąc gorącą kąpiel. Takich zabiegów powinno być przynajmniej 5 (po 10-20 min).
Najważniejsze, by poczuć rozluźnienie, zrelaksowanie po takim zabiegu łagodzącym i rozgrzanego całego ciała. ostatnie ,,złagodzenie” proszę przeprowadzić na dzień przed głównym zabiegiem oczyszczającym.
Etap drugi. Przez 3-4 dni przed oczyszczeniem żywić tylko głównie produktami pochodzenia roślinnego, pić 0,5 l świeżo wyciśniętego soku z buraka + jabłek, w porcji (1:4), a codziennie na noc pić napar z ziół przeczyszczających.
Etap trzeci. Oczyszczenie właściwe lepiej przeprowadzać pod koniec tygodnia (piątek- sobota- niedziele).
1-2 dzień-przez cały dzień pić tylko sok w dowolnej ilości. Gdy chce się jeść -pijcie sok, chce się pić -pijcie sok (burak + jabłka,1;4).
Podczas dnia jak najwięcej się poruszać, przebywać na świeżym powietrzu (tylko nie należy marznąć i schładzać ciała). Przy silnym uczuciu głodu jeść pieczone jabłka z miodem. Wieczorem przed snem wziąć ciepłą kąpiel (10-15 min.), wypić napar z ziół przeczyszczających.
3 dzień -rano wypić napar z ziół przeczyszczających, następnie w ciągu dnia do godziny 18-ej pić sok ( podczas silnego głodu jeść pieczone jabłka z miodem).
Po godzinie 14-ej od czasu do czasu nagrzewać powierzchnię wątroby poduszką elektryczną lub termoforem – tak do godziny 18-ej.
O 18-ej przyrządzić mieszankę z; 150 g oliwki z oliwek i 150 g soku z cytryny, 6 plasterków cytryny, ząbek czosnku- rozdrobnić i przełożyć do słoiczka z wieczkiem. Przygotować ciepłą pościel. Jeżeli już wszystko jest przygotowane należy o 18.30 wziąć gorący prysznic, dobrze rozgrzać ciało, wytrzeć do sucha i położyć się do łóżka . O 19.00 wstać, wypić 2 łyżki oliwki i natychmiast popić 2 łykami soku z cytryny, jeśli zbiera się Państwu na wymioty wziąć i ssać plasterek cytryny, jeśli ten stan nie mija, otworzyć słoiczek z czosnkiem i powąchać. Nieprzyjemne uczucie minie. Potem należy znów się położyć i rozgrzewać wątrobę. Za 15 minut znów wypić oliwkę i sok z cytryny.
I tak co 15 minut, dopóki nie wypijecie Państwo całej oliwki i całego soku. Jeśli po kolejnej porcji ( zwykle po czwartej) nudności nie przechodzą, proszę się ograniczyć do już wypitej. Następnie należy się położyć do łóżka na prawy bok, położyć poduszkę elektryczną lub termofor na wątrobę i oglądać telewizję lub czytać.
Jeśli pojawił się niepokój, proszę zażyć 2 tabletki Nospy. Po 1,5- 2-3 godzinach rozpocznie się parcie i opróżnianie jelit. Mniej więcej około północy proszę wypić napar z ziół przeczyszczających i położyć się spać.
Rano wypijcie napar z ziół przeczyszczających i zjedzcie lekkie śniadanie z produktów roślinnych, owoców i warzyw, można zjeść kaszę na wodzie. Na obiad zupę wegetariańską (jarzynową), na kolację pieczone lub gotowane ziemniaki z dodatkiem z zieleniny, ryż z duszonymi warzywami itp. Od następnego dnia rozszerzajcie menu.

Ile razy należy oczyszczać wątrobę

Pierwsze czyszczenie jest najtrudniejsze, ponieważ organizm traci dużo sił. Zwykle jest wydalane dużo starej żółci, pleśni, białych nici, zielonych „koreczków” ale kamieni może nie być. To nie oznacza, że oczyszczenie się nie udało. Po prostu wątroba jest silnie zanieczyszczona i podczas kolejnych oczyszczeń pojawiają się kamienie. Drugie oczyszczanie jest już łatwiej przeprowadzić. Powinno się ono odbyć po 3-4 tygodniach, następne oczyszczania należy przeprowadzać raz na 3 miesiące. Po 5-7 oczyszczaniach można przeprowadzać kurację raz na rok. Kolejne oczyszczania jeszcze są niezbędne dlatego, że kamienie w wątrobie i przewodach żółciowych powoli się osadzały przez wiele lat stając się gładkie, przyjmowały kształt przewodów żółciowych. Przeprowadzając oczyszczanie, rozdrabniają się kamienie, one zaczynają się poruszać ich kształt i położenie się zmienia, swoimi chropowatymi brzegami mogą podrażniać ścianki przewodów żółciowych. W czasie kolejnych oczyszczań kamienie się zmniejszają i następnie są swobodnie wydalane. Jeśli po 2 dniach od czasu pierwszego oczyszczania odczuwa się ciężkość w wątrobie, po 2 tygodniach należy zabieg oczyszczania powtórzyć. Osoby, które mają usunięty pęcherzyk żółciowy na pewno zapytałyby; A czy mogą one czyścić wątrobę ? Nie tylko mogą, ale jest to nawet konieczne.

Odżywianie po oczyszczaniu wątroby

Należy wiedzieć jakie produkty są szkodliwe dla wątroby i wyeliminować je z jadłospisu. Są to smażone mięso, ryba, ostre tłuste przekąski ( szczególnie zimne), żywność, która jest bogata w skrobię – biała mąka, słodkie pieczywo, ciastka, herbatniki – zatykają tkanki wątroby, a także grzyby. Przy schorzeniach wątroby należy ograniczyć ocet, pieprz, musztardę, rzepę, rzodkiew, smażoną cebulę, kawę, kakao.
W celu wzmocnienia chorej wątroby należy pić soki ( burak + marchew), w porcji 1; 4, do 0,5 l dziennie. Wątrobie są niezbędne witaminy A, C, B, K, które w dużej ilości znajdują się w żółtku kurzego jaja, maśle śmietankowym, twarogu, pomidorach, burakach, marchwi, kabaczkach, kalafiorze, winogronie, arbuzie, truskawkach, jabłkach, śliwkach suszonych, przerośniętej pszenicy, dzikiej róży, porzeczkach.
Przy procesach zapalnych w wątrobie i pęcherzyku żółciowym jest bardzo pożyteczna ” uzdrawiająca kasza”, którą się przyrządza w następujący sposób: 100 g przerośniętej pszenicy, 100 g gotowanych buraków, 100 g gotowanej marchwi, 100 g suszonych moreli. Wszystko skręcić na maszynce do mięsa, do masy dodać 2 łyżki soku z cytryny i trochę miodu. W smaku masa powinna być przyjemnie kwaskowa. Zamiast picia naparu ziół przeczyszczających, dobrze jest oczyścić jelita, robiąc lewatywę (na 400 g przegotowanej wody dodać 2 łyżeczkę soku z cytryny) – to poprawia efekt oczyszczania jelit.

Reklamy

Autor

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s